Sziasztok!
Nagyon fontos ,hogy a helyes táplálkozás kiegyensúlyozott,egészséges,tápláló és finom legyen ráadásul gyorsan el lehessen készíteni.Ez a zöldséges rakott burgonya pontosan ilyen.
Hozzávalók (1 tepsihez):
- 10 szem nagyobb burgonya
- 1 fél kg fagyasztott nagy szemű bab
- 2 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg szejtán (gabonahús leírom ,hogy kell készíteni)
- 0,5 l növényi tej
- fűszerek
- 1 maréknyi bulgur (vagy hajdina,árpagyöngy(gersli)
- sörélesztő
- 1 fej lilahagyma
- kapor (fagyasztott vagy szárított)
Elkészítés:
1.A burgonyát meghámozom és felkarikázom.Szétterítem a tepsi aljára.
2.A hagymát kockára vágom a fokhagymával együtt és pici darabkákra a szejtánt.
3.A hagymát a fokhagymával megpirítom és beledobom a szejtánt,kicsit azt is megpirítom majd teszek rá őrölt piros paprikát és felöntöm vízzel 1 liter vízzel.
4.Beleborítom a babot,befűszerezem,sózom, dobok rá vega-mixet,sörélesztőt és ez után a fél liter növényi tejet elkeverem 2 púpozott ek tönkölyliszttel és beleszórók 2 ek kaprot.
5.Ezt beleöntöm a babos-szejtános pörköltbe.Fél puhára főzöm a babot ekkor beledobok egy maréknyi bulgurt,felforralom majd ráöntöm a burgonyára a tepsibe.
6.Felszeletelek egy nagy lila vagy vörös hagymát és megszórom vele a tetejét.
7.Fél órára előmelegített sütőbe teszem 180 fokra.A szaftos lében megpuhul a krumpli és a bulgur majdnem felszívja az egész szaftot.
8.Amikor a bab puha akkor kiveszem a sütőből az ízek összeértek benne és nagyon finom egy tál étel lesz belőle.Megszóróm friss vagy szárított kaporral és egy kevés apróra vágott snidlinggel.
(ui:ha valami épp nincs otthon nyugodtan kihagyhatjátok ha nem olyan fontos vagy kicserélhetitek más hozzávalókra)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szejtán:(rendkívül fehérjedús és egyszerű elkészíteni)
Hozzávalók kb 4 adaghoz:
- 250 dkg búzasikér (Bio bolt)
- 15-20 dkg finomliszt
- 2,5 tk só
- fűszerek ízlés szerint (bors,pirospaprika,oregano stb.)
- 3 dl víz
- 2 dkg szárított natúr zöldségkeverék (vega-mix)
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
1.A sikért jól elkeverjük a liszttel és a fűszerekkel és az összezúzott fokhagymával.
2.Hozzáadunk 3 dl vizet és gyorsan összekeverjük majd egy gumis állagú masszát kapunk és 10 percig állni hagyjuk.
3.Közben feltesszük forrni kb 3liter vizet és a lobogó vízbe teszünk 2 tk sót és vega-mixet (esetleg még fűszereket vagy hagymát.
4.Az összegyúrt szejtánt 3 darabra vágjuk és a lobogó vízbe tesszük kb 3 percre.
5.Ezután a szejtánt kiszedjük a vizet viszont továbbra is a tűzön hagyjuk a szejtán darabokat felszeleteljük kb 1 cm vastag szeletekre és visszatesszük a vízbe további 4-5 percre.
6.A vízből kivéve szűrőn lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
/Tipp:a szejtán szeleteket eltehetjük a mélyhűtőbe is és bármikor felhasználhatjuk húsként a ételekben!/
(Ha bármelyik ételt elkészítitek nyugodtan elküldhetitek levélben /facebook:Piróth Inez/instagram:inezpiroth)
Jó étvágyat!